Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Alter-globalizare

From Anarchopedia
Revision as of 19:32, 10 May 2007 by Punko (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search

Alter-globalizare(sau Alter-mondializare din expresia franceza altermondialisme) este numele miscarii sociale ce sustine integrarea internationala a globgalizarii dar advoca asa-zisele valori ale democratiei, justitiei economice, protectia mediului inconjurator si drepturile omului sa fie puse deasupra interprinderilor pure economice.

Termenul a fost conceput impotriva acuzatiilor nationaliste de catre sustinatorii neoliberali de asa-zisa globalizare, insemnand un suport pentru valorile umane si universale, dar ca o respingere a Washington consensus-ului si a ideologiilor neoliberale similare. Este ulterior similara cu expresia Miscarea Justitiei Globale. Miscarea franceza Alter-globalizare a fost in acest fel opusa Tratatului de stabilire a Constitutiei pentru Europa pe terenul caruia avanseaza doar neoliberalismul si un model economic Anglo-Saxon.

Alter-globalizarea se difereneaza de expresia mai des folosita "anti-globalizare", ce reprezinta o idee de a fi un peroiativ de catre membrii ai miscarii. Se poate considera faptul ca numele a fost preluat din sloganul popular al acestei miscari: "O alta lume este posibila", transmis de Forumul Social Global.

Dezvoltat original in franceza ca altermondialisme, a fost imprumutat in engleza ca altermondialism sau altermondializare, dar in favoarea unei globalizari ce sa respecte drepturile omului, mediul inconjurator, suveranitate nationala si diversificata cultural. Aceasta miscare se impotriveste conceptelor sustinute de globalizarea neo-liberala. Miscarea se opune in general institutilor internationale(ca WTO, IMF si Wolrd Bank) ce lucreaza pentru interesele economice a Lumii Intai. Aceasta nu trebuie confundata cu internationalismul proletarian prezentat de comunisti in criticile lor catre interesele economice a Lumii Intai care nu este neaparat o repugnanta a pietii libere.

Termenul alter-globalizare este derivat din termenul anti-globalizare, pe care jurnalistii si altii obisnuiau sa-l foloseasca pentru a descrie aceasta miscare. Multi jurnalisti francezi, in particular, au cedat sa mai folosesc termenul anti-globalizare in favoarea alter-globalizarii. Este menit sa distinga sustinatorii alter-globalizarii de activisti diferiti ai "anti-globalizarii(cei ce sunt impotriva oricarui tip de globalizare: nationalism, protectionists, comunitarieni, etc.).

Sustinatorii alter-globalizarii au infiintat o retea de stiri globala online, Independent Media Center, pentru a transmite mai departe proiectele miscarii. Grupuri ce sustin alter-globalizarea includ ATTAC, o retea internationala de schimb cu sediul in Franta.

Cel mai larg forum pentru activitate alter-globalizarii este anualulForumul Social Global.