Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Difference between revisions of "Black Bloc"

From Anarchopedia
Jump to: navigation, search
m (Robot interwiki: Adãugat: de, en, es, hr, id, it, ja, pl, sr)
 
Line 34: Line 34:
 
* [http://www.counterpunch.org/provonsha03242007.html "Generatia Radicala in DC: Intoarcerea Blocului Negru" Matthew Provonsha (CounterPunch Ianuarie 2007)]
 
* [http://www.counterpunch.org/provonsha03242007.html "Generatia Radicala in DC: Intoarcerea Blocului Negru" Matthew Provonsha (CounterPunch Ianuarie 2007)]
 
* [http://www.chaoskanal.net/cms/index.php?set_albumName=album02&name=gallery&include=view_album.php Poze cu Black Block din Germania]
 
* [http://www.chaoskanal.net/cms/index.php?set_albumName=album02&name=gallery&include=view_album.php Poze cu Black Block din Germania]
 +
 +
[[de:Black Bloc]]
 +
[[en:black bloc]]
 +
[[es:Bloque negro]]
 
[[fr:Black Bloc]]
 
[[fr:Black Bloc]]
 +
[[hr:crni blok]]
 +
[[id:Blok hitam]]
 +
[[it:black bloc]]
 +
[[ja:ブラック・ブロック]]
 +
[[pl:Czarny Blok]]
 +
[[sr:crni blok]]

Latest revision as of 14:38, 6 October 2008

Black Block nu este o organizatie sau un partid. Black Block este un grup format inaintea unor proteste, marsuri impotriva capitalismului, globalizarii, actiunilor de tip neo-nazi. Este mai mult o actiune, tactica decat un grup aparte. Se numeste “Black Block” deoarece majoritatea sunt imbracati in negru, pentru a nu se deosebi foarte tare intre ei si deoarece culoarea neagra pastreaza o legatura cu anarhismul. De-a lungul anilor persoanle participante la proteste si anti-demonstratii au fost ulterior hartuite si chiar agresate de diferite grupuri neo-nazi si chiar de autoritati. De aceea majoritatea oamenilor isi acopera fata cu cagule sau masti de gaze, pentru a nu fi fotografiati sau identificati.

Black bloc in Sacramento la Conferinta Biodev - Iunie 2003.

Grupurile Black Block sunt mult mai violente si atrag atentia prin distrugeri de proprietati apartinand corporatiilor multi-nationale (Mc Donalds, Nike ...) Spartul ferestrelor marilor magazine si bancilor este pur simbolic si majoritatea din ei nu sunt de acord cu distrugerea masinilor si micilor magazine. Capitalismul si globalizarea inseamna mai multa violenta, foamete, excluderea si moartea a milioane de oameni. De acea se considera ca protestele sunt doar un semnal de alarma dat de acesti tineri. Deseori se intampla ca cei apartenenti la Black Block sa se confrunte in lupte stradale cu fortele de ordine. Multi dintre ei in timpul protestelor sunt echipati medical si ofera prim- ajutor protestatarilor batuti sau intoxicati cu gaz lacrimogen. In 2001 la Genoa/Italia in timpul sumitului G8, din grupul Black Block care protesta impotriva capitalismului si imperialismului, Carlo Giuliani a fost impuscat mortal in cap de catre carabinieri si apoi calcat cu masina. In acel an au protestat in jur 300,000 de oameni impotriva capitalismului pe strazile din Genoa. A fost un protest cu numeroase lupte de strada.

Grupurile autonome au primit acest nume deoarece organizau actiuni directe in Italia, Germania, Danemarca si Olanda in ultimii 30 de ani. Grup autonom nu inseamna un grup exclusivist, nationalist sau un complex izolat, ci un grup care lupta impotriva exploatarii sociale, un grup care observa adevarata fata a capitalismului.

Black Block.

In 1970 in Italia a fost o miscare social-politica initiata de muncitorii fabricilor,care impreuna cu grupurile de revolutionari din Mexic au fost pionerii actiunilor directe de acest gen. Grupurile Black Block au aparut pentru prima data in Germania la inceputul anilor '80. Primele actiuni au fost de aparare impotriva politiei care doreau evacuarea lor din casele ocupate mai mult sau mai putin abuziv de acesti tineri, case cunoscute ca Squaturi. Aceste cladiri nu erau revendicate de nimeni sau erau lasate in nestire mai mult timp. Tinerii le renovau, folosindu-le in diferite scopuri (concerte, evenimente culturale...) Pentru a impiedica evacuarea organizau proteste fomate uneori de cate 10,000 de oameni din care 1,500 erau un Black Block. Ei ripostau construind baricade si aruncand cocktail-uri molotov. In Olanda la inceputul anilor 80 in jur de 10,000 de case si apartamente au fost squatt-ate in Amsterdam, in restul tarii fiind aproximativ 15,000 de squatt-uri.

Black Bloc - 12 Aprilie 2003, demonstratie anti-razboi in Washington DC.

In 1987, 50,000 de demonstranti au protestat pe strazile Berlinului impotriva Razboiului Rece,iar 3,000 dintre ei actionau in Black Block. In 1988 s-a organizat in Berlin o intalnire intre World Bank (Banca Internationala) si International Monetary Found (Fondul Monetar International). Autonomii s-au folosit de acest eveniment pentru a mai protesta inca odata impotriva corporatiilor globale si a capitalismului. Mii de activisti din Europa si Statele Unite au fost mobilizati si cel putin 80,000 de protestatari au intalnit bankerii. Fortele de ordine au incercat sa pastreze ordinea aplicand un tratament brutal persoanelor implicate in protest. De-a lungul anilor a devenit un obicei ca oamenii nemultumiti sa actioneze in Black Block impotriva marilor corporatii, sa protesteze la diferite evenimente cum ar fi summiturile G8, la intalniri intre marii bankeri sau impotriva sistemului in general.

Nu toate protestele organizate in Black Block sunt violente, unele se desfasoara doar prin marsuri si actiuni informative. Cand protestatarii sunt blocati de fortele de ordine de multe ori se termina in lupte sangeroase de strada.

Black Block este un raspuns la abuzurile social-politice nu un act de violenta gratuita.


Vezi si[edit]

Linkuri Externe[edit]

Articole Generale[edit]

Materiale Noi[edit]