Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Nonviolenţa

From Anarchopedia
Revision as of 20:20, 29 April 2007 by Mada (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search

Nonviolenţa (sau non-violenţa) este o fixare a unor presupuneri cu privire la conflictul moral care îşi îndeamnă susţinătorii să refuze să folosească violenţa in eforturile lor pentru atingerea unor itinerarii sociale sau politice. Des folosit ca sinonim pentru pacifism, începând cu mijlocul secolului al XX-a, termenul nonviolenţă a îmbrăţişat atât o diversitate de tehnici de pornire a unor conflicte sociale fără a folosi violenţa, cât şi raţionamente politice si filozofice pentru folosirea acestor tehnici.

Ca tehnică pentru lupta socială, nonviolenţa este des asociată cu campania pentru independenţa Indiană condusă de Mahatma Gandhi, şi cu lupta pentru obtinerea de drepturi civile pentru Afro-Americani, condusă de Martin Luther King. Prima a fost puternic influenţată de ideile anarhismului creştin ale lui Leo Tolstoy cu privire la nerezistenţă, bazate pe Predica de pe Munte.

În 10 Noiembrie 1998, Adunarea Generală a Statelor Unite a proclamat primul deceniu al secolului XXI şi al celui de-al 3-a mileniu, anii cuprinşi între 2001 şi 2010, ca fiind "Deceniul Internaţional al Promovării Culturii Păcii şi a Nonviolenţei pentru Copii Lumii".

De ce nonviolenţă?

Majoritatea adepţilor nonviolenţei îşi trag preferinţele în privinţa nonviolenţei sau din religie, credinţe etnice, sau dintr-o analiză politică pragmatică. Prima justificare pentru nonviolenţă este ceva referitor la nonviolenţă principală sau etnică, în timp ce a doua este cunoscută ca pragmatică sau strategică. Oricum, nu este ceva neobişnuit să găseşti ambele dimensiuni în gândirea unor mişcări particulare sau în gândirea celor individuali.

Nonviolenţa etnică poate fi împărţită în radicală şi de situaţie.În timp ce nonviolenţa radicală caută să evite folosirea violenţei sub orice preţ, nonviolenţa de situaţie îşi rezervă folosirea violenţei pentru apărare, atunci când situaţia face ca nonviolenţa să fe aproape nefolositoare, de exemplu când acţionezi în ţări unde presa este strâns controlată de un guvern non-democratic.

În Vest, nonviolenţa a fost extensiv folosită de mişcări ale clasei muncitoare, ale păcii, ale mediului şi ale femeii. Mai puţin cunoscut este faptul că nonviolenţa a jucat şi continuă să joace pentru a slăbi puterea regimurilor poilitice represive, în dezvoltarea lumii şi a fostului bloc estic:

În 1989, treizeci de naţiuni cuprinzând 1,695,000,000 de oameni cu experinţă în revoluţii nonviolente care au trecut cu bine peste aşteptările nebuneşti ale oricui ... Dacă am adăuga ţările atinse de acţiuni nonviolente majore în secolul nostru (Filipinele, Africa de Sud ... mişcările de independenţă din India ...) numărul se ridică la 3,337,400,000, un uluitor 65% din umanitate! Toate acestea în dinţii susţinerii, la nesfârsit repetată, că violenţa nu funcţionează în lumea 'reală'.
(Walter Wink, citat de Susan Ives într-un discurs din 2001)

Învăţatul nonviolent Gene Sharp, în cartea sa "Politica Acţiunilor Nonviolente", sugerează că absenţa remercabilă a nonviolenţei din principalul curs al studiului istoriei poate fi datorată faptului că interesele de elită nu sunt tratate de răspândirea unor tehnici de luptă socială care se bazează mai mult pe puterea de colectiv a unor cetăţeni mobilizaţi, decât pe accesul la bogăţii sau armament.

Cum funcţionează nonviolenţa?

Apropierea nonviolenţei de lupta socială reprezintă o depărtare radicală de la gândul convenţional despre conflict, apelând încurând la noţiuni cu sens comun.

Pe lângă acestea există ideea că pterea conducătorilor depinde de îngăduinţa mulţimii. Fără o birocraţie, o armată sau o forţă a poliţiei pentru a îndeplinii dorinţele lui sau ale ei, conducătorul este lipsit de putere. Puterea, ne învaţă nonviolenţa, depinde de cooperarea celorlalţi. Nonviolenţa diminuează puterea conducătorului prin retragerea deliberată a acestei cooperări.

Deasemenea, de mare importanţă este ideea că simplul scop este cel mai probabil conducător al simplului sfârţit. Când Gandhi a spus că "scopul poate fi asemănat cu sămânţa, iar sfârţitul cu un copac," a exprimat esenţa folozpfică a ceea ce unii înţeleg prin politică prefigurativă. Susţinătorii nonviolenţei sunt convinşi că acţiunile pe care le facem în prezent, inevitabil reconturează ordinea socială în forma dorită. Ei spun, de exemplu, că este fundamental iraţional să foloseşti nonviolenţa pentru a obţine o societate paşnică.

Unii susţinători ai nonviolenţei, precum anarhiştii creştini, arată respect sau dragoste pentru adversari. Există acest principiu puternic asociat cu justificări spirituale sau religioase ale nonviolenţei, aşa cum pot fi observate şi în Predica de pe Munte când Iisus îşi îndeamnă urmaşii să îşi iubească adversarul, în conceptul Taoist al wu-wei, sau al acţiunilor care nu necesită efort, în filozofia artelor marţiale Aikido, în principiul Budist al metta, sau al bunătăţii faţă de toate fiinţele, şi în principiul ahimsa, sau nonviolenţă faţă de orice fiinţă, împărtăşite de Hinduism, Budism şi Jainism.

Vezi şi

Linkuri externe