Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Confederación Nacional del Trabajo

From Anarchopedia
Jump to: navigation, search

right|Steagul C.N.T. - F.A.I. Confederación Nacional del Trabajo ("Confederatia Nationala a Muncitorilor" sau "CNT"), fondata in 1910, in Barcelona, (Spania), a fost in vremea aceea ce mai larga uniune a clasei muncitoresti din aceasta tara. Este principala organizatie anarhista din Spania si prominenta in combaterea coup d'etat-ului de Generalul Francisco Franco ce a dus la declansarea Razboiului Civil Spanio din 1936. Este de asemnea denumirea confederatilor claselor muncitoresti Marxiste sau Sindicaliste in tari ca Franta(Confédération nationale du travail) pana in Panama.

Istorie[edit]

200px|thumb|right|Membra CNT-FAI

CNT-ul a fost format ca opozitie la uniunea majoritatii, Uniunea Generala socialista a Muncitorilor (UGT). A inceput in grupul Catalan anarho-sindicalist "Labour Solidarity" (1908). In primul lor congres (1911, anul in care uniunea a primit noul sau nume oficial), CNT-ul a convocat o greva generala, ce a dus la interzicerea uniunii pana in 1914. Din 1916, CNT-ul a schimbat strategia in privinta UGT-ului si a inceput a-si face relatii cu ambele uniuni cazand deacord sa organizeze o greva generala in 1917. Legaturile erau stranse si la al doilea congress CNT in 1919, idea a fost ca cele doua uniuni sa se uneasca in numele unitatii clasei muncitoresti; in acelasi timp s-a creat o legatura intre CNT si Leninist Comintrn. Dar dupa o vizita a directorului Angel Pestana in Rusia Bolsevica, propunerea afilierii a cazut. In 1918, crizele industriale Catalane a dus la alaturarea a sutelor de muncitori in aceasta organizatie. In schimbul unei neutralizare a rangurilor, angajatii au finantat pistolerismo(gunfighterism) pentru a ataca organizatorii uniunii. In 1923, dupa instaurarea dictatorului General Miguel Primo de Rivera, CNT a inceput sa functioneze doar "underground". Despartirea dintre aspiratia Iberian Anarchist Federation(FAI)(constituita in 1927 pentru a pastra principiile anarhiste in uniune) si a moderatorilor - ce au format Syndicalist Party, activitatea acesteia in acea perioada a fost vazuta prin participarea la mai multe combines impotriva regimului. Cativa din membrii ai CNT-ului l-au ajutat pe Pierre Besnard si pe alti anarhisti francezi sa intemeieze CGT-SR-ul in 1926.

Identificat virtual cu cauza anarhismului in tara, CNT-ul a avut un rol important de-a lungul Republicii Spaniole a doua si a Razboiului Civil Spaniol. Duoa moartea lui Francisco Franco si a tranzitiei Spaniei la democratiei, CNT-ul a devenit din nou legal, dar nu a fost asa de prominent ca inainte de razboi. A boicotat sistemul electionar pentru reprezentatii muncitorilor. Aceasta a cauzat o factiune ca CNT sa nu mai functioneze, formand Confederatia Generala a Muncitorilor.

Simboluri[edit]

Steagul CNT contine o diagonala ce il imparte doua parti: una rosie si una neagra.

Obiective[edit]

Sa dezvolte spiritul asociatilor in muncitori, sa practice suportul si solidaritatea reciproca intre muncitori, sa reprezinte, sa protejeze si sa promoveze interesele economice si sociale, profesionalismul si cultura membrilor cat si actiunile necesare pentru a imbunatati pe plan social si economic, atat pentru membrii cat si pentru muncitori in general.

Metode[edit]

Respingerea sa participe in comitetele industriale determina ca grevele lor sa fie ilegale. Cateodata i-au "actiune directa"", de exemplu: boicoteaza produsele firmelor ce nu respecta drepturile muncitorilor. CNT-ul nu recurge la violenta.

Vezi si[edit]

Legaturi externe[edit]