Still working to recover. Please don't edit quite yet.
Help:Modificare (interfaţa)
Principala calitate tehnică a proiectului Anarhopedia este că permite modificarea oricărei pagini, cu extrem de puţine excepţii, ceea ce îi dă proiectului caracterul colaborativ, comunitar. De aceea primul pas este să învăţaţi să modificaţi o pagină. Acest proces de învăţare are două aspecte:
- interfaţa, adică accesul la diverse funcţii şi informaţii;
- modul de obţinere a efectelor grafice şi funcţionale dorite.
În această pagină vom discuta numai prima parte a acestui proces; cea de a doua este discutată la pagina Cum să editezi o pagină.
Contents
Caseta de editare[edit]
Să trecem la instrucţiunile propriu-zise. Pentru experimentele propuse mai jos vă recomandăm să deschideţi legătura Cutia cu nisip într-o fereastră nouă şi să aplicaţi acolo cunoştinţele nou învăţate, chiar pe măsură ce citiţi această pagină. „Cutia cu nisip” este o pagină specială, destinată explicit experimentelor; acolo puteţi şterge sau scrie orice fără grijă că distrugeţi munca cuiva.
Aproape orice pagină din Anarhopedia (inclusiv aceasta) conţine în partea de sus o legătură cu numele modifică pagina. Apăsând pe acea legătură vi se afişează o pagină care conţine, printre altele, o casetă mare de text cu nişte butoane în partea de jos. Această casetă de editare cuprinde textul original al paginii, deşi uneori complicat de nişte caractere şi coduri curioase. Deocamdată ignoraţi aceste complicaţii, acum ne vom concentra numai asupra metodei practice de lucru.
La Cutia cu nisip, deschisă în altă fereastră, puteţi face experimente cu textul paginii. De exemplu introduceţi în caseta de editare, după sfârşitul textului deja existent, două linii goale şi câteva cuvinte de probă, cum ar fi „Ia să vedem dacă merge”.
Previzualizare[edit]
Odată introdus textul de probă, puteţi vedea cum ar arăta pagina dacă aţi salva-o, dar fără a o salva. Aceasta se face apăsând butonul Previzualizare de sub caseta de text. Faceţi asta acum. Dacă reuşiţi să vă identificaţi textul în pagina care se afişează, felicitări, aţi reuşit să vă scrieţi prima contribuţie în Anarhopedia!
Felicitările ca felicitările, dar după cum spune şi textul cu roşu de la începutul paginii, ce vedeţi nu este decât o previzualizare, nu aţi reuşit decât să redactaţi primul text în Anarhopedia, dar nu şi să-l salvaţi în Anarhopedia. Diferenţa dintre cele două este că în acest moment doar dumneavoastră vedeţi rezultatul modificărilor pe care le-aţi făcut, însă cineva care vizitează pagina respectivă va vedea versiunea anterioară. Observaţi că fereastra în care aţi ajuns continuă să conţină caseta de editare de text în partea de jos. Astfel, puteţi modifica în continuare pagina. Pentru a salva efectiv modificările, trebuie să apăsaţi pe butonul Salvează pagina (NU faceţi asta acum!).
Salvarea paginii[edit]
Ca un contribuitor care se respectă este elegant să adăugaţi un rezumat al modificărilor pe care le-aţi făcut. Acest pas nu este necesar din punct de vedere tehnic, însă este un gest de curtoazie faţă de ceilalţi contribuitori. Pentru a termina acest exerciţiu, introduceţi un comentariu succint al modificărilor făcute (în cazul de faţă scrieţi de exemplu „test”) în caseta mică de text intitulată Descriere modificări şi aflată imediat sub caseta de editare. Acum apăsaţi în sfârşit pe butonul Salvează pagina.
Dacă totul a funcţionat cum trebuie vi s-a afişat noua versiune a paginii, cu modificările pe care le-aţi adus. Nu mai sunteţi în modul de editare, caseta mare de text nu mai apare, ci acesta este rezultatul final. Reuşiţi să vă regăsiţi textul în pagină? Felicitări! Acum chiar v-aţi lăsat definitiv amprenta în Anarhopedia: textul pe care tocmai l-aţi scris va apărea oricui vizitează acea pagină!
Istoricul paginii[edit]
Să vedem acum ce era cu descrierea modificărilor. Dacă apăsaţi pe legătura istoric din partea de sus a paginii vi se va afişa lista cronologică de versiuni a paginii. În dreptul ultimei versiuni (prima de sus în listă) apare numele dumneavoastră de utilizator, data şi ora la care aţi modificat pagina şi descrierea pe care aţi introdus-o. Dacă o să vă uitaţi la restul listei puteţi vedea cât de uşor este să vă daţi seama cine şi ce a făcut dacă a existat un sumar sugestiv al modificărilor.
Schimbări recente[edit]
În acelaşi mod în care aţi putut vedea istoricul unei pagini puteţi vedea şi istoricul întregului proiect Anarhopedia în limba română: apăsaţi pe legătura Schimbări recente din meniul Anarhopedia aflat sus în stânga. Aici vedeţi ultimele modificări în întreaga Anarhopedia, ordonate la fel ca adineauri, cu cele mai recente sus. Observaţi că şi aici apar numele dumneavoastră de utilizator şi descrierea modificărilor, aşa cum aţi scris-o mai devreme.
Pasul următor[edit]
Acum aţi învăţat elementele de bază ale editării în Anarhopedia, puteţi trece la pasul doi: învăţaţi care este formatul surselor Anarhopedia în pagina Cum să editezi o pagină. Este recomandat să citiţi măcar o dată şi acea pagină, chiar dacă nu reţineţi decât puţin din ea la prima citire. Veţi şti ce se poate face şi veţi şti unde să căutaţi informaţiile când veţi avea nevoie de ele. În mod ideal ar trebui să experimentaţi formatele descrise acolo tot în Cutia cu nisip; puteţi folosi la infinit funcţia de previzualizare fără a afecta pagina respectivă, verificându-vă astfel succesul fără a vă plimba între pagina de editare şi pagina finală.