Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Sindicalism

From Anarchopedia
Jump to: navigation, search

Sindicalismul este o ideologie politică şi economică care sprijină darea controlului ambelor industrie şi guvern pentru federaţiile sindicatelor. Sindicalismul este un cuvânt francez care înseamnă "sindicalism de comerţ". Această versiune blândă a sindicalismului a fost eclipsată de revoluţionarul anarho-sindicalism la începutul secolului 20, care a fost puternic în Spania, dar a apărut şi în alte părţi ale lumii de altfel.

Sindicalismul formează una din cele trei teorii foarte întâlnite despre o stuctură economică şi de muncă deja pregătită. Se crede, pe o bază etică, că toti participanţii al fiecarui comerţ organizat intern, să aibă apartenenţă egală din producţie şi deci merită câştiguri şi beneficii egale în acel comerţ particular, indiferent de poziţie sau îndatorire. Aceasta contrastează accentul socialismului pe distribuţia producţiei din diferite comerţuri de la unul la altul cum este cerut de fiecare comerţ, indiferent cum sunt organizate intern. Ambele sisteme de guvern pre-organizat pot include, teoretic, variaţii pe privatizare, spre deosebire de al treilea, ca ramură egalitariană pre-aranjată a comunismului, care include abolirea apartenenţei private şi câştiguri private, făcute de guvern în favoarea de a face toate proprietăţile publice legal şi deci numai responsabilitatea statului şi/sau al comunităţii. Exemple de sindicalsm la putere, în timpul Revoluţiei Spaniole sau Revoluţiei Maghiare din 1956. S-au apropiat foarte rapid de organizarea economiei comuniste, adesea în săptămâni de grupare, de către sindicalişti, a controlului producţiei sociale.

Sindicaliştii francezi[edit]

Sindicaliştii italieni[edit]

Subiecte apropiate[edit]

Linkuri exterioare[edit]

Bibliografie[edit]

  • Anarcho-Syndicalism, Rudolf Rocker, London, l989.
  • Liberalism and The Challenge of Fascism, Social Forces in England and France (1815-1870), J. Salwyn Schapiro, McGraw-Hill Book Co., NY, l949.