Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Difference between revisions of "Sindicalism"

From Anarchopedia
Jump to: navigation, search
m
 
(3 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
'''Sindicalismul''' este o ideologie politicã şi economicã care sprijinã darea controlului ambelor [[industrie]] şi [[guvern]] pentru [[Sindicat|federaţiile sindicatelor]]. ''Sindicalismul'' este un cuvânt [[Limba franceza|francez]] care înseamnã "sindicalism de comerţ". Aceastã versiune blândã a sindicalismului a fost eclipsatã de revoluţionarul [[Anarho-sindicalism|anarho-sindicalism]] la începutul secolului 20, care a fost puternic în [[Anarhism in Spania|Spania]], dar a pãrut şi în alte pãrţi ale lumii de altfel.
+
'''Sindicalismul''' este o ideologie politică şi economică care sprijină darea controlului ambelor [[industrie]] şi [[guvern]] pentru [[Sindicat|federaţiile sindicatelor]]. ''Sindicalismul'' este un cuvânt [[Limba franceză|francez]] care înseamnă "sindicalism de comerţ". Această versiune blândă a sindicalismului a fost eclipsată de revoluţionarul [[Anarho-sindicalism|anarho-sindicalism]] la începutul secolului 20, care a fost puternic în [[Anarhismul in Spania|Spania]], dar a apărut şi în alte părţi ale lumii de altfel.
  
Sindicalismul formeazã una din cele trei teorii foarte întâlnite despre o stucturã [[economică]] şi de muncã deja pregãtitã. Se crede, pe o bazã [[etică]], toti participanţii al fiecarui comerţ organizat intern, sã aibã apartenenţă egalã din producţie şi deci meritã câştiguri şi beneficii egale în...,
+
Sindicalismul formează una din cele trei teorii foarte întâlnite despre o stuctură [[economică]] şi de muncă deja pregătită. Se crede, pe o bază [[etică]], toti participanţii al fiecarui comerţ organizat intern, să aibă apartenenţă egală din producţie şi deci merită câştiguri şi beneficii egale în acel comerţ particular, indiferent de poziţie sau îndatorire. Aceasta contrastează accentul [[Socialism|socialismului]] pe distribuţia producţiei din diferite comerţuri de la unul la altul cum este cerut de fiecare comerţ, indiferent cum sunt organizate intern. Ambele sisteme de guvern pre-organizat pot include, teoretic, variaţii pe [[privatizare]], spre deosebire de al treilea, ca ramură [[egalitariană]] pre-aranjată a [[Comunism|comunismului]], care include abolirea apartenenţei private şi câştiguri private, făcute de guvern în favoarea de a face toate proprietăţile publice legal şi deci numai responsabilitatea statului şi/sau al comunităţii. Exemple de sindicalsm la putere, în timpul [[Revoluţia Spaniola|Revoluţiei Spaniole]] sau [[Revoluţia Maghiară|Revoluţiei Maghiare din 1956]]. S-au apropiat foarte rapid de organizarea economiei comuniste, adesea în săptămâni de grupare, de către sindicalişti, a controlului producţiei sociale.
  
 
==Sindicaliştii francezi==
 
==Sindicaliştii francezi==
Line 25: Line 25:
 
*[http://www.anarchosyndicalism.net/ AnarchoSyndicalism.net]  
 
*[http://www.anarchosyndicalism.net/ AnarchoSyndicalism.net]  
 
*[http://recollectionbooks.com/bleed/sinners/RockerRudolf.htm Rudolf Rocker], un mare susţinător al anarho-sindicalismului
 
*[http://recollectionbooks.com/bleed/sinners/RockerRudolf.htm Rudolf Rocker], un mare susţinător al anarho-sindicalismului
*[http://www.dnai.com/~figgins/generalstrike/ General Strikes], hãrţi cu locaţii unde au fost greve; incluzând legãturi de resurse
+
*[http://www.dnai.com/~figgins/generalstrike/ General Strikes], hărţi cu locaţii unde au fost greve; incluzând legături de resurse
 
==Bibliografie==
 
==Bibliografie==
 
*''Anarcho-Syndicalism'', Rudolf Rocker, London, l989.
 
*''Anarcho-Syndicalism'', Rudolf Rocker, London, l989.
 
*''Liberalism and The Challenge of Fascism, Social Forces in England and France (1815-1870)'', J. Salwyn Schapiro, McGraw-Hill Book Co., NY, l949.
 
*''Liberalism and The Challenge of Fascism, Social Forces in England and France (1815-1870)'', J. Salwyn Schapiro, McGraw-Hill Book Co., NY, l949.
 
{{wikipedia|Sindicalism}}
 
  
 
[[Category:Anarhism]]
 
[[Category:Anarhism]]

Latest revision as of 05:21, 28 January 2009

Sindicalismul este o ideologie politică şi economică care sprijină darea controlului ambelor industrie şi guvern pentru federaţiile sindicatelor. Sindicalismul este un cuvânt francez care înseamnă "sindicalism de comerţ". Această versiune blândă a sindicalismului a fost eclipsată de revoluţionarul anarho-sindicalism la începutul secolului 20, care a fost puternic în Spania, dar a apărut şi în alte părţi ale lumii de altfel.

Sindicalismul formează una din cele trei teorii foarte întâlnite despre o stuctură economică şi de muncă deja pregătită. Se crede, pe o bază etică, că toti participanţii al fiecarui comerţ organizat intern, să aibă apartenenţă egală din producţie şi deci merită câştiguri şi beneficii egale în acel comerţ particular, indiferent de poziţie sau îndatorire. Aceasta contrastează accentul socialismului pe distribuţia producţiei din diferite comerţuri de la unul la altul cum este cerut de fiecare comerţ, indiferent cum sunt organizate intern. Ambele sisteme de guvern pre-organizat pot include, teoretic, variaţii pe privatizare, spre deosebire de al treilea, ca ramură egalitariană pre-aranjată a comunismului, care include abolirea apartenenţei private şi câştiguri private, făcute de guvern în favoarea de a face toate proprietăţile publice legal şi deci numai responsabilitatea statului şi/sau al comunităţii. Exemple de sindicalsm la putere, în timpul Revoluţiei Spaniole sau Revoluţiei Maghiare din 1956. S-au apropiat foarte rapid de organizarea economiei comuniste, adesea în săptămâni de grupare, de către sindicalişti, a controlului producţiei sociale.

Sindicaliştii francezi[edit]

Sindicaliştii italieni[edit]

Subiecte apropiate[edit]

Linkuri exterioare[edit]

Bibliografie[edit]

  • Anarcho-Syndicalism, Rudolf Rocker, London, l989.
  • Liberalism and The Challenge of Fascism, Social Forces in England and France (1815-1870), J. Salwyn Schapiro, McGraw-Hill Book Co., NY, l949.