Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Eco-anarhism

From Anarchopedia
Revision as of 23:29, 5 May 2007 by Punko (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search

Anarhism

Traditii

Anarha-feminism
Anarho-comunism
Anarho-sindicalism
Anarhism Creştin
Anarhism Colectivist
Eco-anarhism
Anarhism Verde
Anarho-individualism

Anarhism in Cultura

Anarhism si Religie
Anarhism si Societate
Anarhism si Arta
Critici ale Anarhismului
Istoria Anarhismului

Teorie Anarhista

origins of anarchism
anarchist economics
anarchism and capitalism
anarchism and Marxism
anarchism w/o adjectives
anarchist symbolism
propaganda of the deed
post-left anarchy

Anarhism pe regiune

Anarhism in Africa
Anarhism in America
Anarhism in Eurasia
Anarhism in Oceania

Concepte Asociate

Alter-globalizare
Anomie, Anti-racist Action
Autonomism, Black Blocs
Copwatch, Consensus
Diggers, DIY
Democractie Directa
Freeganism
Indymedia, infoshops
Squatting, wikis

Liste relevante

Anarhisti | Carti
Comunitati | Concepte
Organizatii

Eco-anarhismul sustine ca eco-satele mici (cu nu mai mult de cateva sute de oameni) sunt un mod de viata preferabil pentru civilizatie si ca infrastructura si sistemele politice ar trebui sa se re-organizeze ca sa asigure creatia acestora. Eco-anarhistii afirma ca organizatia social trebuie sa fie conceputa astfel incat sa functioneze cu fortele naturale, decat impotriva lor.

Se imbina impreuna cu termeni mai vechi ca: primitivism, tribalism, democratie bio-regionala, feminism(ca eco-feminism), pacifism, secesiune si comunitate intentionata.

Una dintre cele mai influetale opere ale eco-anarhismului este Ishmael, de Daniel Quinn, care relateaza conversatiile dintre un om si o gorila. Acesta este tipic literaturii eco-anarhiste, in care conceptele Great Ape personhood si democratia bio-regionala sunt luate in serios ca fiind niste pre-articole pentru o societate mai pasnica. Aceasta carte a castigat premiul Turner Tomorrow Fellowship, creat de Ted Turner, care premia autorii ce gaseau solutii noi pentru problemele mediului inconjurator prin fictiune. Aceasta strategie pacifista de coexistare determina ca alte miscari anarhiste sa fie neincreazatoare, cum refuza ei colaborarea cu alte grupuri ce le vad dusmane. Alti autori care se dedica eco-anarhismului sunt: Derrick Jensen, Murray Bookchin si John Zerzan. De la aparitia operei Ishmael, Daniel Quinn a scris mai multe carti care se concetreaza in jurul factoriilor ierarhiei si a economiei ca fiind cheia la crizele ecologice si sociale ale noastre. Quinn refuza orice idenfiticare cu anarhismul. El a spus: "Am facut-o clar cu prisosinta ca admir functionalitatea societatii tribale - si nu este cu siguranta anarhista."

Ceea ce diferentiaza eco-anarhismul de primitivism este concentrarea pe sate si pe capitalul social ce se opune tehnologiei si acceptarea sau eliminarea ei. Ceea ce diferentiaza eco-anarhismul de marele G "Green" sau micul G "green" anarhism este faptul ca acesta se concentreaza strict pe probleme ecologice de integrare si decentralizare, fara a fi permisa importarea unor reguli noi din partea corpurilor mai mari in regiunea "eco" sau chiar in satul acesta.

Unii eco-anarhisti considera satul sau tribul ca un loc favorizat pentru a duce o viata unita si se opune familiei sau grupului de rude. Asumarea unor familii sunt considerate mai importante pentru eco-anarhisti decat ipoteza rolurilor muncii. Filozofia eco-anarhista poate fi explicata ca o interpretare a adevarurilor antropologice si biologice. Jared Diamond, un biologist al evolutiei, a scrus "The Worst Mistake in the History of the Human Race"(Cea mai grava greseala din istoria rasei umane), un articol care discuta caiile variate prin care extinderea agriculturii actuale a facut traiul mai rau comparat cu o cultura "hunting-gathering". Deobicei eco-anarhistii sustin puternic organizatiile sociale "primitive" ca niste "gasti" sau "triburi", nu pentru niste concepte de superioritate spirituala Noble Savage ci pentru ca aceste organizatii sociale par sa functioneze mai bine decat civilizatia.

Unii simpatizanti ai eco-anarhismului lucreaza pentru a avea grija de oameni mai in varsta si sunt implicati in miscarile "Eden Alternativ" si "Kalimos" pentru a creea sate ce includ mai multe generatii de oameni, incluzand oamenii mai in varsta ce au nevoie de ingrijire, familiile lor si personalul profesionist medical ce au grija de batrani si copii. Ambele miscari au fost fondate de Dr. William Thomas si s-a extins pana acuma ca o miscare in America de Nord. Aceasta este vazuta ca o cale pentru a fonda satele "eco" si pentru a impaca folosul tehnologiei medicale moderne cu mediul de trai nedezvoltat.

Vezi şi

Linkuri externe

Categorie:Anarhism Categorie:Ecologie Categorie:Anarhism verde