Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Anarho-sindicalism

From Anarchopedia
Revision as of 19:25, 27 January 2009 by Vq (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Steagul anarho-sindicalist.

Anarhism

Traditii

Anarha-feminism
Anarho-comunism
Anarho-sindicalism
Anarhism Creştin
Anarhism Colectivist
Eco-anarhism
Anarhism Verde
Anarho-individualism

Anarhism in Cultura

Anarhism si Religie
Anarhism si Societate
Anarhism si Arta
Critici ale Anarhismului
Istoria Anarhismului

Teorie Anarhista

origins of anarchism
anarchist economics
anarchism and capitalism
anarchism and Marxism
anarchism w/o adjectives
anarchist symbolism
propaganda of the deed
post-left anarchy

Anarhism pe regiune

Anarhism in Africa
Anarhism in America
Anarhism in Eurasia
Anarhism in Oceania

Concepte Asociate

Alter-globalizare
Anomie, Anti-racist Action
Autonomism, Black Blocs
Copwatch, Consensus
Diggers, DIY
Democractie Directa
Freeganism
Indymedia, infoshops
Squatting, wikis

Liste relevante

Anarhisti | Carti
Comunitati | Concepte
Organizatii

Anarho-sindicalismul este aripa anarhistă de mişcare a sindicatelor. Ţinta primară este sfârşitul sistemului salarial. Principiile fundamentale ale anarho-sindicalismului sunt:

  1. solidaritatea muncitorilor
  2. acţiunea directă
  3. independenţa.

Solidaritatea muncitorilor înseamnă că anarho-sindicaliştii cred că, toţi muncitorii, indiferent de rasă, sex, sau grup etnic sunt într-o situaţie similară vis-a-vis de şefi (Conştiinţa Clasei). În plus, înseamnă că, în capitalism, orice caştiguri sau pierderi făcute de unii muncitori în relaţii cu şefii vor afecta toţi muncitorii. Aşadar, spune că pentru a caştiga eliberarea, toţi muncitorii trebuie să se ajute între ei în lupta împotriva şefilor.

Anarho-sindicaliştii cred că doar acţiunile directe—adică, acţiuni concentrate direct pe atingerea unui scop, opus acţiunii indirecte, ca alegerea unui reprezentant la un guvern—va permite muncitorilor să se elibereze.

Aşadar, anarho-sindicaliştii cred că organizaţiile muncitorilor—organizaţiile care se luptă împotriva sistemului salarial şi care, în teoria anarho-sindicalistă, eventual va forma baza unei noi societăţi—ar trebui să fie independentă. Ei ar trebui să nu aibă şefi sau “business agents”; mai degrabă, muncitorii ar trebui să aibă posibilitatea să ia decizii care îi va afecta pe ei între ei.

Anarho-sindicalismul a aparut prin idealuri similare şi circumstanţele sindicaliştilor şi anarhiştilor. George Sorel a dat un înţeles greşit termenului pentru a combina teoria acţiunii lui, violenţa iraţională, cu sindicalismul. Anarho-sindicalismul a devenit o forţă proeminentă în Franţa cu două decenii înainte de Primul Război Mondial.

Hubert Lagardelle a scris că Pierre-Joseph Proudhon a format teoriile fundamentale despre anarho-sindicalism; reputaţia lui faţă de capitalism şi stat, dispreţul lui faţă de guvernarea politică, ideea lui de grupuri economice libere, autonome ,şi viziunea lui despre luptă, nu pacifism, ca un miez al omului.

"International Workers Association" este o federaţie anarho-sindicalistă internaţională de sindicate variate din diferite ţări. "Industrial Workers of the World", odată puternic, încă activ, şi un sindicat crescând , este considerat un organ de conducere a filosofiei anarho-sindicaliste în Statele Unite. "Confederación Nacional del Trabajo"(CNT) a jucat un rol imens în sindicatul Spaniol şi încă este activ.

Orientarea anarho-sindicalistă a multor sindicate Americane, a jucat o mare parte în formarea spectrului politicii Americane. Statele Unite este singura fostă colonie englezească industrializată fără a avea un partid bazat pe muncă politică. Vezi, Nu s-a întâmplat aici: de ce socialismul a eşuat în Statele Unite, Seymour Martin Lipset şi Gary Marks.

Michael Bakunin, unul din înfiinţatorii anarhismului, a scris:

“[Sindicatele libertariene] ... au în ele seminţele vii a unei noi societăţi care este pentru a înlocui vechea lume. Ei creează nu numai ideile, dar şi fapte al viitorului însuşi.”
REF: Dolgoff, S. (ed), Bakunin on Anarchism, Montreal; Black Rose Books, 1990, pp. 255.

Vezi şi[edit]

Organizaţii Anarho-sindicaliste[edit]

Linkuri externe[edit]